Jdi na obsah Jdi na menu
 


Secese

2. 12. 2013

Secese neboli „La Belle Epoque“, česky krásná epocha, je období 90. let 19. století. Na rozdíl od zdobných šatů z minulé doby, je pro secesi typická jednoduchost a čisté linie.

 

Šaty byly stále dvojdílné, avšak kabátek byl redukovány jen na živůtek. Štíhlý pas kontrastoval se širokými a nabíranými rukávy, které byly vysoko vsazovány. Sukně měla zvonový tvar a rozšiřovaly ji klíny a obruby. Novým trendem se staly košilové šaty. Přímo na těle se nosila košilka, se stahovacím výstřihem, přes ni se oblékal korzet a živůtek. Ten byl buď jednoduchý bez rukávů, pokud je měl byly zdobené krajkami. Pod sukní se nosilo několik spodniček – hedvábná, která tvořila základ, poté taftová, která při chůzi šustila a ukazovala na zámožnost nositelky. Typické oblečení byla blůza se stojatým límečkem a dlouhá sukně rozmanitých tvarů.

K doplňkům patřily stále klobouky, rukavice, slunečníky a vějíře. Oblíbené byly brože či kameje, dlouhé řetízky s hodinkami.

 

Pánská móda měla sportovní a praktický ráz. Tvořila ji košile, vázanka, sako a přiléhavé kalhoty. Pro sport se používaly pumpky, kalhoty s podkasanými okraji, které se používaly k jízdě na kole. Na hlavě mužů i žen se poprvé objevily slamáky.

beachwear_1905.jpg  Mužský oděv
queenoffashion-1905june-047.jpg                                     Ženský oděv