Jdi na obsah Jdi na menu
 


Biedermeier a druhé Rokoko

Biedermeier čili druhé rokoko, by se dala nazvat doba, kterou charakterizoval měšťanský styl. Začaly se módní domy, např. Worth v Paříži. Ženy si nechávaly zhotovovat šaty u tohoto věhlasného krejčího. Velkým usnadněním byl vynález šicího stroje, který se z Ameriky dostal do Evropy.

 

Typickou linii ženských šatů opět tvoří úzký pas, kterého se docílilo korzetem a široké sukně, kterou podpírala kovová konstrukce krinolíny. Nechybělo ani několik spodniček. Ocelové obruče, které se začaly průmyslově vyrábět, výrazně podpořily mohutnost sukní.

 

K mohutné sukni patřil upnutý kabátek s oblou linií klesajících ramen a mohutnými, dlouhými rukávy. Starší ženy dávaly přednost uzavřenému dekoltu, mladé dívky si oblíbily oválné výstřihy. Nosily se trojúhelníkové šátky a šály s drobnými výšivkami. Na plesové šaty se používaly drahé, hedvábné a saténové látky různých barev, na běžné nošení se šily šaty z bavlněných, barevných látek, které se snadno prali, oblíbeným vzorem byla kostka.

 

Dekorativním prvkem na sukni byl kanýr či klín, který tvořil dojem druhé sukně, schované pod tou první.

 

 

Ženské účesy byly poměrně složité, opět se do nich vplétaly stuhy či květiny, používalo se i falešných příčesků. Nosilo se množství šperků, náhrdelníky, náramky, opulentní prsteny či náušnice. Oblíbené byly perly a zlato. Žádné dámě nesměl chybět slunečník, vějíř a rukavičky.

 

412.jpg433.jpg