Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rokoko

26. 11. 2013

 

Ženský oděv

Shodoval se s barokním, avšak byl zhotovován z lehkých látek pastelových barev nebo se vzorem drobných kvítků. Nejdůležitějším prvkem byla elipsovitá krinolína, která podpírala mohutné a bohatě zdobené sukně. Svrchní sukně šatů byla po celé délce rozstřižena a odhalovala spodní sukni. Aby bylo možné s takto rozměrnou sukní vůbec sedět, byly zhotovovány židle bez opěrek pro ruce. A ani cestování nebylo snadné – dveře u kočárů musely mít skládací panty a krinolíny byly speciální „sklapovací“ konstrukce pro jízdu v povoze.

Důležitým doplňkem byl vějíř, byl vyráběn ze dřeva, slonoviny a potažen papírem, hedvábím, ozdoben krajkou. Také se užívalo péřových vějířů. Sloužily nejen k ovívání v přeplněných místnostech, ale též  k tajné milenecké konverzaci.

 

Pokrývky hlavy a účesy

Důraz není kladen ani tak na klobouky jako na úpravu vlasů. Ženy nosily vysoko vyčesané, napudrované paruky, které zdobily modely lodí, květin, ovocných košů a různé podivuhodné tvary, oblíbená byla i pštrosí pera, stuhy či šperky.

 

Mužský oděv

Zůstal ve své podobě nezměněn, stále se skládal z kalhot, košile, vesty a kabátce. I muži nosily paruky, doplněné klobouky s peřím. Doplňkem byly rukavice, kapesníčky či vycházkové hůlky.

 

162.jpg179.jpg