Jdi na obsah Jdi na menu
 


Baroko

26. 11. 2013

 

Baroko vytváří ostrý kontrast s renesancí. Veškeré stavby a umělecká díla mají za úkol ohromit člověka svou velikostí a okázalostí. Nejčastějším stavebním materiálem bývá mramor, veškeré ozboby jsou zlatě orámovány.

Všechna šlechta se snaží napodobit styl a francouzskou módu Ludvíka XIV. V ženském oděvu přetrvává jednoduchá spodní košile s hladkými rukávy, nejčastěji v červené barvě. Důležitým prvkem oděvu je korzet, který má hluboký výstřih a vpředu vybíhá do špičky, má ramínka, která jsou připojena mašlemi. Korzet je vystužován kosticemi - buď velrybími či kovovými. Důležité bylo stahování pasu, aby vynikl kontrast široké nabírané sukně a úzkého živůtku. Oblíbený výstřih je kulatý, poměrně hluboký, aby bylo zvýrazněno poprsí. Rukávy byly nejprve dlouhé a postupně se zkracovaly až po předloktí. Bývaly zdobeny volány či krajkami a stuhami. Sukně bývala bohatě řasena do záhybů a protažena do vlečky.

Velkou změnou byla úprava vlasů. Vlasy se tupírovaly a vysoce se vyčesávaly. Používání paruk bylo velmi rozšířeno a to jak u žen, tak i u mužů.

Oblíbeným doplňkem byly perlové víceřadé náhrdelníky a náušnice. Perly se našívaly na sukně, čepce, nebo se vplétaly do vlasů.

V mužském oděvu byla nejlepším kouskem košile s ležatým límcem a manžetami. Přes ni si oblékali vestu, která byla vpředu z odlišné látky a delší a vzadu kratší. Svrchní kabát byl bohatě zdobený a dlouhý jako vesta. Rukávy zdobily manžety od košile, které měly spoustu kanýrků. Kalhoty byly pod kolena, které doplňovaly punčochy upevňované provázkami či stužkami. I u mužů nebyla výjimka mít paruku. Paruky byly různé délky, mnohdy lokny spadaly až na hrudník.

143.jpg